Tips voor een hoog/laag bad

Een hoog-laag verstelbaar bad maakt het werken in de zorg een stuk veiliger! We hebben in dit blog een aantal tips voor een hoog-laag bad voor je op een rijtje gezet.

Onze tips op een rijtje:

Sani-Assist plaatst bijna wekelijks wel ergens in Nederland of België een bad en we kunnen je dus uitstekend helpen met het bepalen van de juiste keuze.

  1. Bespreek voor welke gebruikersdoelgroep het bad nodig is.
  2. Bepaal hoeveel ruimte beschikbaar is.
  3. Overleg tijdig over de technische aansluitingen zoals water, afvoer en elektra.

Voor welke gebruikersdoelgroep is het hoog/laag bad bestemd:

Wordt het bad gebruikt voor gebruikers/bewoners die nog zelfstandig in bad kunnen stappen of is een tilhulpmiddel noodzakelijk ? Voor mobiele gebruikers kan een bad met deur/zij instap bijvoorbeeld zinvol zijn.

Een hulpmiddel kan zijn te werken met het bekende mobiliteitsgroepen model:

mobiliteitsgroepen overzicht

Als het hoog/laag bad ook een belangrijke therapeutische functie moet krijgen, kun je denken aan extra snoezelbad functies zoals whirlpool, onder water verlichting of muziek.

Bedenk ook hoeveel tijd er zal zijn om te gaan baden.

Hoeveel ruimte is beschikbaar voor het hoog/laag bad:

Vaak zijn badkamers niet heel erg ruim. Een hoog-laag bad is leverbaar in lengtes van ca. 160 cm tot 230 cm (buitenafmeting). De buitenbreedte is meestal ca. 80 cm tot 90 cm.

Het is natuurlijk belangrijk om voldoende bewegingsruimte te hebben rondom het bad. Denk daarbij ook aan de draaicirkel van bijvoorbeeld een tillift, rollator of rolstoel. En er moet natuurlijk nog werkruimte overblijven voor de zorgverlener.

Soms is het handig om dit zelf even uit te proberen met een groot stuk karton in de maat van het gewenste bad. Dan kun je meteen even checken of het bad wel door de deur en gangen past tijdens de aflevering/installatie.

Op veel zorgbaden kan ook een opklapbare aankleedstretcher worden gemonteerd. Zeker in kleinere badkamers bespaart dit veel ruimte. Je hebt immers niet meer een aparte aankleedtafel nodig. Soms kan een bad op wieltjes ook een oplossing zijn.

Zijn de technische aansluitingen voor een hoog-laag bad aanwezig?

Als het gaat om het vervangen van een oud hoog/laag bad, zijn de technische voorzieningen meestal al aanwezig. Maar wanneer er nog geen bad heeft gestaan, is het nodig om te zorgen voor:

  • de warm+koud water toevoer (waterleiding of kraan)
  • een afvoerputje
  • een 230V stroompunt (stopcontact)

Hiervoor zijn meerdere oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld in de muur of in de vloer. Dit hangt ook altijd af van welk type bad je kiest en op welke plek in de badkamer het bad komt te staan. Het beste is om dit op tijd te bespreken met de aannemer/loodgieter.

Uiteraard kunnen wij helpen met het aanleveren juiste technische info per hoog-laag bad.

Een goede tip is om afsluitbare waterleidingen te monteren. Dan kan het bad bij verplaatsing of verhuizing altijd makkelijk worden afgekoppeld.

De meeste klanten vragen Sani-Assist om het bad te komen installeren. Door onze ervaring zijn we altijd binnen enkele uren klaar en kun je het bad dezelfde dag nog in gebruik nemen.