Wat is een snoezelbad?

Snoezelen of zintuigactivering is een kalmerende activiteit voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking of vergevorderde dementie. Maar wat is nou precies een snoezelbad of een snoezelbadkamer? Lees het hier.

Snoezelen prikkelt de belangrijkste zintuigen: het gehoor, het zicht, de reuk, de tast en de smaak. Door deze zintuigen selectief te prikkelen, kunnen mensen hun emoties en gevoelens uiten.

Vaak zijn er speciale snoezelkamers ingericht waarin gebruik wordt gemaakt van  bewegingen, kleuren, lichtbronnen en combinaties hiervan. Voorbeelden: dvd’s met rustgevende beelden, spiegelbollen, (kerst)verlichting en lavalampen. Ook het voelen van materialen is belangrijk, denk hier aan fleecekussens, frunnik materialen, pittenzakjes of ballen. Ook een (hoog/laag verstelbaar) bad kan worden ingezet als snoezel middel.

In principe is ieder bad te gebruiken als snoezelbad

Het warme water, aangevuld met bijvoorbeeld een aromatische badolie of (veel) badschuim, prikkelt al de zintuigen.

Nog meer sfeer en prikkeling van de zintuigen kan bijvoorbeeld door een speciaal thema behang toe te passen in de zorgbadkamer.

snoezelbad sani-assist

Of door het plaatsen van speciale verlichting. Dit kan bijvoorbeeld met losse lampen of met speciale plafondverlichting zoals op deze foto.

Wanneer meer budget beschikbaar is kan ook een hoog/laag bad worden gekozen met daarin een whirlpoolfunctie. Deze bubbelfunctie zorgt met een simpele druk op de knop voor nog meer prikkeling !

We hebben zelfs baden in het assortiment die beschikken over diverse geïntegreerde snoezelfuncties zoals whirlpool, geur, ingebouwde speakers (geluid) en verschillende LED lampjes.

Kortom, een snoezelbad kan men met beperkte middelen zelf maken met een normaal (hoog/laag) bad als basis of kan men ook volledig compleet samenstellen waarbij alle snoezelfuncties met een druk op de knop zijn te activeren.